Luleå i Swedish Lapland

Luleå i Swedish Lapland

Kort om Swedish Lapland

Luleå är Swedish Laplands kuststad som ger dig både ett riktigt fint vinterlandskap men också en skärgård med känslan av långa vita vidder på vintern och ljust dygnet runt på somrarna tack vare midnattssolen.

Mer om sommar- och vinterstaden Luleå

Luleå är en kuststad i Norrbottens län. Här kan du uppleva allt från spa och trevliga restauranger till vackra naturupplevelser. I centrum finns ett stort utbud av shopping,  både i småbutiker och galleriorna Smedjan, Shopping och Strand. Du kan även slå dig ner i en av de många caféer eller restauranger som finns i staden.

Strax utanför Luleå centrum finns världsarvet Gammelstads kyrkby. I Gammelstads centrum står en vacker medeltida stenkyrka från 1400-talet, omgiven av 405 unika kyrkstugor och 552 kammare. Det var här Luleå stad en gång grundades och växte fram tills den på 1600-talet flyttades dit Luleå är idag till följd av landhöjningen. I Gammelstads kyrkstad finns mysiga butiker med lokalt designade produkter, konst och hantverk. Du kan uppleva det vackra och unika världsarvet både utan och med en guide, vinter så väl som sommar.

Luleå skärgård består av 1312 öar, kobbar och skär med vacker natur samt välbevarad kulturhistoria. Du kan ta dig ut i skärgården med turbåt, antingen för en trevlig dagsutflykt eller en längre tur med övernattning i någon av de stugor som går att hyra ute på öarna.

På vintern kan du uppleva isbrytartur, skotertur, snöskovandring, norrskensjakt, hundspann samt träffa renar och älgar. På sommaren kan du paddla kajak eller stand up paddleboard, klättra både inne och ute samt besöka höghöjdsbanan Upzone.

Varje år plogas en isbana från Norra Hamn runt till Södra Hamn. Du kan antingen ta en promenad, åka spark eller skridskor längs isbanan. I Luleå finns Sveriges största multiarena Alcatraz. De erbjuder bland annat paintball, lasergame, go kart, Prison Island, Arkadhall inklusive VR, spa och relax samt foodcourt.